Kişileri günlük hayatında etkileyen ve sık görülen enfeksiyon hastalıkları grip, soğuk algınlığı, koronavirüs, zatürre, hepatit, gastroenterit, sepsis, idrar yolu enfeksiyonu, HIV / AIDS olarak karşımıza çıkar. Bu hastalıklar, enfeksiyonun meydana geldiği bölgelerde daha da fazla olabilir.
Çok bilinen ve yaygın görülen enfeksiyon hastalıkları şunlardır:
Enfeksiyon teşhisi için uygulanan başlıca yöntem kan tahlilidir. Kan tahlilinde incelenen bazı değerler yoluyla vücuttaki enfeksiyon varlığı belirlenebilir. Kan tahlili dışında idrar tahlili, oksijen değerleri, balgam örneği, MR, ultrason ve röntgen de enfeksiyon tanısı için başvurulabilecek yöntemlerdendir.
Enfeksiyon teşhisinde kullanılan yöntemler şöyle sıralanabilir:
Enfeksiyon, türüne bağlı olarak reçete edilebilecek ilaçları içerir. Bakteriyel enfeksiyon varsa antibakteriyel ilaçlar ve antibiyotikler, viral enfeksiyonda antiviral ilaçlar, mantar enfeksiyonu söz konusuysa antifungal ilaçlarla enfeksiyonun temizlenmesi amaçlanır. İlaçlarla birlikte vitamin takviyeleri alarak ve doğal besinler tüketerek de enfeksiyon vücuttan temizlenebilir.
Enfeksiyonu geçiren ve enfeksiyona iyi gelen yöntemler aşağıdaki gibidir:
Enfeksiyonun yayılmasını önlemek ve vücudu enfeksiyonlara karşı korumak için uygulanabilecek çeşitli yöntemler bulunur. Böylelikle günlük yaşama dahil edebileceğimiz bu yöntemler enfeksiyon riskinin azalmasını sağlar. Bunların yanında hem bireysel sağlığı korumaya yardımcı olur hem de toplum sağlığını olumlu etkiler.
Enfeksiyona karşı alınabilecek önlemler şöyle sıralanır:
Ellerin bol su ve sabunla, 20 saniye boyunca yıkanması bulaşan mikroorganizmaların yayılmasını engelleyen bir durumdur. Özellikle tuvalet kullanımı sonrasında, yemek hazırlarken ve dışardan eve geldikten sonra enfeksiyonu önlemek için ellerin yıkanması önerilir.
Toplu taşımalarda, kalabalık ve kapalı ortamlarda maske kullanmak solunum yoluyla bulaşabilecek hastalıklara karşı önlem alınmasını sağlar. Böylelikle enfeksiyon riski de azaltılmış olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek enfesiyona karşı alınabilecek önlemler arasında yer alır. Düzenli olarak egzersiz yapmak, dengeli beslenmek, yeterli uyku düzenine sahip olmak ve gün içerisinde stres yönetimi yapmak bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bu da vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
Kişinin aşılarını düzenli olarak yaptırması bağışıklık sisteminin belirli mikroorganizmalara karşı savunma geliştirmesinde önemli rol oynar. Özellikle çocukluk çağındaki aşıların yanında grip aşısı gibi koruyuculuğu yüksek olan aşılar da enfeksiyon riskinin azalmasında etkilidir.
Özellikle ortak kullanım alanlarındaki yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir bu durum yüzeylerde yer alan mikroorganizmaların yayılmasını önler. Gün içerisinde ellerin sık sık temas ettiği kapı kolları masa yüzeyleri ve elektronik cihazlar temizlenerek enfeksiyona karşı koruma sağlanabilir.
Gıdaların temiz ve uygun koşullarda saklanmaması mikroorganizmaların oluşmasına zemin hazırlar. Özellikle çiğ ve pişmiş gıdaların ayrılması bu noktada büyük önem taşır. Enfeksiyona karşı önlem almak için yemek hazırlığında hijyen kurallarına uyulması önemlidir.
Enfeksiyona karşı alınabilecek önlemlerden bir tanesi de hasta kişilerle temastan kaçınmaktır. Özellikle enfekte kişilerle yakın temasta bulunmamak, öpüşmekten kaçınmak ve el sıkışmamak enfeksiyonun yayılmasını engelleyen yöntemler arasındadır.
Kapalı alanlarda bulunmak ve o alanları düzenli olarak havalandırmamak havadaki mikropların yayılmasına neden olur. Havadaki bu mikroplar solunum yoluyla kişiden kişiye bulaşarak enfeksiyon riskinin artmasına sebep olur.
9949,01%0,33
35,14% -0,22
36,62% -0,07
2970,26% 0,25
4794,85% -0,07